Chytře s podzimem


Každé roční období nám přináší něco jiného a většina z nás má svoje oblíbené. Barevná koncepce podzimu nabízí nádhernou podívanou na pomalu opadávajícími barevnými korunami stromů. Pro chvíle pohody se může člověk někdy jen dlouze zahledět z okna a čerpat
potřebnou energii z hřejivých načervenalých barev a oranžového podzimního slunce nebo z dešťů, které navracejí po horkém létě zemi potřebnou vláhu.


Pestrost podzimního počasí ale občas útočí na naší imunitu. V podzimní dobu nám může pomoci nejen teplé a funkční oblečení, ale i teplé voňavé nápoje nebo přírodní šťávy. Aby čaje chutnaly i našim nejmenším a obsahovaly dostatek vitamínů můžeme dochucovat medem, který nám svou nasládlou vůní připomene letní měsíce a hřejivé slunce.


Mezi tekuté podzimní pochoutky, na které nedáme dopustit, patří zázvorový čaj, který si rádi vozíme i na cestách.


A aby i nejmenším zůstal co nejdéle teplý, využíváme termolahve. Termolahve od Frii of Norway kromě toho, že krásně vypadají a dobře se drží v dětské ručičce jsou navíc ze zdravotně nezávadné nerezové oceli, takže váš malý školák si může nápoj vychutnat zcela bez obav.


Tip: Láhev pasuje hned k několika setům batohů, které jsou před nepřízní počasí vybaveny i praktickou pláštěnkou.

 

 


Zázvorový čaj dvakrát jinak:

Poprvé:
Nakrájejte si zázvor na menší kousky, zalijte ho horkou vodou a nechte ho tak 5 minut louhovat. Čaj můžete poté scedit nebo v něm i kousky zázvoru ponechat. Do trochu vychladlého čaje přidáme lžíci medu. Doporučujeme nedávat med do úplně horké vody, neboť pak může med ztrácet své účinné látky a nechte se zahřát.

 

A za druhé:
Pro větší labužníky je možné si základ na čaj více vyšperkovat a připravit do lednice.

Co budeme potřebovat?

- cca 400 g zázvoru
- 3 nechemicky ošetřené citróny
- badyán
- med
- 3 svitky skořice
- 3 čajové lžičky hřebíčku


Množství daných ingrediencí upravujeme dle potřebného poměru.


Zázvor nastrouháme, citrón nakrájíme na kolečka a do připravené skleničky vše proložíme dalšími ingrediencemi.


 

Zázvorový čaj – ingredience a postup - Recepty.cz - On-line kuchařka 

Foto: Shutterstock

 

 

ZPĚT